Mandarin restaurants

De 3 verschillende soorten koffiebonen

Geplaatst op

Verschillende soorten kopjes koffie kunnen stuk voor stuk een heel andere smaak hebben. Hoe komt dit? De koffie (het drankje) bestaat uit een mengsel van likeuren, suiker en verschillende soorten snoepgoed (ja. dat gaat er tegenwoordig allemaal doorheen). Een andere belangrijke smaakmaker is de koffieboon waarvan je koffie gemaakt is. In deze blog gaan we je meer vertellen over de populaire boon, zodat je na deze blog kunt zeggen: vandaag ben ik echt in de bonen!

Er bestaan drie soorten koffiebonen: de Arabica, de Robusta en de Liberica. De eerste twee zijn verreweg het meest populair. Dit heeft een aantal redenen:

  • Ze zijn gemakkelijk te telen 
  • De smaak van beide bonen is hoogwaardig en zeer uitgesproken
  • Liberica is van een mindere kwaliteit en houdt het midden tussen de andere twee. Dit houdt in dat je met de Arabica en de Robusta ook een blend kunt maken, waardoor je een hoogwaardige koffie kunt krijgen die ook het midden tussen deze twee houdt (stevig bitter met zoet). 
  • De productiekosten van de Liberica liggen hoog en wegen niet op tegen de matige kwaliteit

Deze redenen zorgen ervoor dat de Arabica en de Robusta koffiebonen bijzonder populair zijn. De Liberica is wat je noemt een uitstervend ras, tenminste als het gaat om de teelt voor de grootschalige productie van koffiebonen. 

Licht, medium of donker gebrand

Koffiebonen hebben een noodzakelijke behandeling nodig wanneer je er koffie van wilt maken. Ze moeten gebrand worden. Bij het plukken zijn ze groen, maar na het branden krijgen ze hun donkerbruine kleur. De duur van het branden bepaalt of de koffiebonen (en het latere poeder daarvan gemaakt) licht, medium of donker gebrand is. Deze indeling geeft ook aan hoe krachtig de smaak is van de koffie die ervan gezet wordt. Daarom kun je er vanuit gaan, dat koffie met een stevige smaak als espresso gemaakt wordt van een donker gebrande koffieboon.  

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door waar je culinaire avonturen kunt beleven. Lees er mee over in onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ mandarin-restaurants.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden