Als het enige zeewier dat je ooit hebt gegeten de nori is die om een sushi broodje is gewikkeld, dan zul je enthousiast zijn om een overvloedige variëteit aan zeegroenten te ontdekken! Zeegroenten zijn caloriearm, ontgiftend, ze bevatten van nature weinig zout en zitten vol met gezondheidsvoordelen voor je schildklier en je hele lichaam. Met zo veel variëteit zou je ze dagelijks kunnen eten.

De gezondheidsvoordelen

Zeegroenten hebben onder andere de volgende positieve effecten op het lichaam:

  • Ze voorkomen veroudering en chronische ziekten
  • Verlagen het cholesterolgehalte
  • Leveren vitale mineralen
  • Ontgiften je lichaam van zware metalen, milieuverontreinigende en kankerverwekkende stoffen
  • Helpen de groei van pathogene virussen, candida en ziekteverwekkende bacteriën onder controle te houden
  • Bevorderen een gezonde schildklierfunctie
  • Gaan constipatie tegen

Bekende zeegroentes

Hier zijn enkele bekende gezonde zeegroenten die de moeite waard zijn om in je dieet toe te voegen:

  • Arame – Deze milde, bijna zoetbruine kelp is een goede optie om te beginnen als je niet gewend bent aan het eten van zeegroenten. Het wordt meestal gevormd tot fijn geraspte slierten die een knapperige textuur hebben. Ideaal voor salades.
  • Nori – Je herkent nori als een gewone sushi wrapper. Deze “zeewier vellen” werken geweldig als wrap en smaken heerlijk als ze geroosterd zijn. Je kunt ze al op deze manier kopen.
  • Kombu – Populair ingrediënt in misosoep en andere Japanse gerechten. Doe een reepje in water en laat het 45 minuten of langer sudderen op een laag vuur. Nu heb je een heerlijke mineraalrijke bouillon. Zo kook je eenvoudig groente of soep.
  • Wakame – Lijkt sterk op kombu. Dit ras heeft sterke vetverbrandende eigenschappen die volgens Japans onderzoek obesitas kan bestrijden.
  • Hijiki of bruinwier – Deze donkere zeegroente schrikt sommige mensen die niet gewend zijn aan zwart voedsel af, maar het is een echt voedingsbommetje. Hijiki moet je wel langer koken dan Arame.
  • Agar – Agar is geweldig voor het creëren van heerlijke suikervrije desserts. Het is een vegetarisch alternatief voor gelatine. Het kan gebruikt worden in zowel zoete als hartige gerechten.
  • Kelp – Deze bruine alg groeit in voedselrijk oceaanwater en zit vol met vitaminen, mineralen en jodium. Kelp zou vooral nuttig zijn voor de prostaat, de alvleesklier en de bevordering van de spijsvertering.

Gezonde zeewieren worden tegenwoordig ook in Nederland gekweekt. In Almere vind je AlgaSpring, product van marine phytoplankton. Zo weet je zeker dat je gezonde zeegroente niet over de halve wereld getransporteerd is.