Mandarin restaurants

Koffiebonen: Arabica of Robusta?

Geplaatst op

In de supermarkt kun je tegenwoordig een enorm aanbod aan koffie vinden. In veel van deze verpakkingen vind je een combinatie twee soorten koffiebonen: Arabica en Robusta. Wat zijn de verschillen tussen deze koffievarianten?

Arabica

De kans dat je een verpakking met Arabica koffie pakt is het grootst: van alle gedronken koffie is ongeveer 60 à 70 procenten Arabica. Deze koffieplant groeit voornamelijk in hogere, warme gebieden. Deze koffieplantages vind je voornamelijk in Midden en Zuid-Amerika: bekende exporteurs zijn onder andere Brazilië, Mexico, Colombia en Costa Rica. De Arabica koffieboon bevat van nature minder cafeïne dan de Robusta boon.

Robusta

Zoals de naam al zegt is de Robusta een sterkere koffiesoort die minder eisen stelt aan groeiomstandigheden. Deze plant groeit dan ook in lagergelegen, tropische gebieden, waaronder Vietnam, Indonesië en Ivoorkust. De Robusta koffieplant draagt relatief veel vruchten en bevat meer cafeïne dan de Arabica.

Smaak van de koffie

De smaak van de koffie is afhankelijk van de verhouding (blend) van Arabica en Robusta koffie. Dit wordt ook wel melangeren genoemd. Arabica bevat minder cafeïne, deze koffiesoort heeft daardoor in het algemeen een mildere, fruitigere smaak. De robusta heeft door het cafeïnegehalte juist een meer bittere, sterke smaak. De kans is groot dat een pak koffie in de supermarkt een samenstelling heeft van deze soorten. Koffie dat alleen uit één koffiesoort bestaat hoeft dus ook niet per se smakelijk te zijn, uiteraard hangt dit ook af van je persoonlijke smaak. In het algemeen houden Nederlanders wel van een straffe bak koffie, wat betekent dat het percentage Robusta vaak vrij hoog is. Op je vakantie in Vietnam zul je merken dat de koffie daar een stuk zoeter is.

Om erachter te komen wat voor jou de perfecte mix is tussen deze koffiesoorten, kun je dus het beste een periode verschillende koffie testen. Tegenwoordig kun je ook naar een koffieproeverij, waar je verschillende soorten blends kunt testen.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door waar je culinaire avonturen kunt beleven. Lees er mee over in onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ mandarin-restaurants.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden