Mandarin restaurants

Waar moet je op letten bij het openen van een eigen restaurant?

Geplaatst op

Een eigen horecagelegenheid openen is voor sommige ondernemende mensen een droom. Ze willen niets liever dan dagelijks tientallen mensen serveren in hun restaurant of bar. Een restaurant of bar oprichten is echter niet zo makkelijk als een ander bedrijf oprichten. Naast het feit dat de locatie van groot belang is, net als de inrichting, het menu en het personeel, moet je ook voldoen aan een groot aantal regels om een restaurant te mogen runnen. In deze blog kijken we naar een aantal belangrijke eisen waar je restaurant aan moet voldoen om mensen te mogen serveren.

Het begint met de exploitatievergunning

Een van de belangrijkste vergunningen die je moet hebben is uiteraard de exploitatievergunning. Zonder deze komt je zaak nooit van de grond, omdat de gemeente het simpelweg niet toestaat. Deze vergunning moet je aanvragen bij de gemeente. Deze aanvraag wordt dan getoetst aan het bestemmingsplan, een leefmilieuverordening en de invloed die je restaurant zou kunnen hebben op de omgeving. Zorg dus dat je in de aanvraag duidelijk bent over wat je precies wilt gaan doen en zoek vooraf uit of het mogelijk is op de gewenste locatie. Zo bespaar je jezelf een hoop getouwtrek met de gemeente.

Drank- en horecavergunning inclusief hygiënecode horeca

Naast de exploitatievergunning zijn de belangrijkste vergunningen vaak een drank- en horecavergunning en een terrasvergunning. Deze vergunningen zijn nodig om drank te serveren en een terras te mogen hebben. Zeker de drank- en horecavergunning komen met een enorme lijst aan eisen waar je aan moet voldoen om deze te ontvangen. De belangrijkste set regels waar je aan moet voldoen staan in de hygiënecode horeca. Deze code is van kracht gegaan in 2016 en omvat alle regels op het gebied van voedselveiligheid. Denk daarbij aan de opslag van voedingsmiddelen, de bereidingswijze en allerlei maatregelen om de kwaliteit te waarborgen. Je moet hier natuurlijk aan blijven voldoen als je restaurant open is. Voldoe je hier niet aan tijdens een (onaangekondigde) controle? Dan kan de NWA je etablissement tijdelijk sluiten. Zorg dus dat je personeel alle ins- en outs weet van de regelgeving door middel van een HACCP-training.

Regels omtrent roken, muziek

Zoals bekend is het verboden om te roken in horecagelegenheden, zo ook restaurants. Zorg daarom dat je een gedesigneerde rookruimte hebt ingericht, of een (gedeeltelijk) open terras hebt waar mensen kunnen roken. Zo voorkom je hoge boetes!

Daarnaast mag je niet zomaar muziek draaien in je restaurant. Hiervoor moet je toestemming hebben en een vergoeding betalen aan Buma Stemra of Sena. Uiteraard is het ook mogelijk om auteursrechtvrije muziek te draaien, zodat je niets hoeft te betalen.

Gerelateerde berichten

3 tips voor catering tijdens evenementen

Catering is natuurlijk niet het allerbelangrijkste tijdens een evenement. De gasten komen hoofdzakelijk natuurlijk voor datgene waar het event...

Lees meer

Interieurtips voor excellente restaurants

In deze blog gaan we je een aantal interieurtips geven zodat je je restaurant een mooie look kunt geven. Er zijn veel dingen die je kunt doen...

Lees meer

Over ons

We nemen graag met je door waar je culinaire avonturen kunt beleven. Lees er mee over in onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ mandarin-restaurants.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden